Nyheder fra Foreningen Boligejernes RK

 15. marts 2019:

Vi er den seneste tid blevet rykket for nogle nyheder.

Der er intet vi hellere ville, end at komme med nogle gode nyheder, men det er der desværre bare ikke.

I stedet vil vi fortælle om, hvorfor vi er gået lidt i stå, med et tilbageblik.

Vi stiftede vores lille forening tilbage i 2016, hvor bidragssatserne blev sat op med forskellige og skiftende begrundelser. På Facebook blev der krævet mere konkurrence, fordi realkreditmarkedet i dag er et oligopol, hvor 4 udbydere nærmest selv kan styre priserne uden egentlige, og i så fald også ulovlige, aftaler. I stedet fungerer det ved, at den største reagerer først og de andre derefter følger efter.

Vi tog handsken op og begyndte at undersøge, hvad det krævede at etablere en ny kreditforening. Det gjorde vi i vores fritid og efter ½ år var vi klar til at starte en crowdfunding sammen med Booomerang.

Resultatet var, at næsten 2.000 bidragsydere indbetalte 739.000 kr.  Det gjorde os i stand til at hyre Deloitte, så vi sammen kunne udarbejde et Investment Memorandum, der skulle være grundlaget for at skaffe investorer til næste skridt, som er udarbejdelse af en ansøgning til Finanstilsynet. Det vil kræve en kapital på ca. 1,5 million kroner i første omgang, og efterfølgende yderligere minimum 65 millioner kroner, når ansøgningen afleveres til Finanstilsynet.

Vores daværende formand sagde sit gode job op, og gik i gang med at jagte investorer, men vi har desværre måttet sande, at den finansielle opbakning er meget svær at få øje på. Vi har primært haft fokus på de investorer, som vi mente var helt oplagte, nemlig pensionskasserne. Her har vi dog måttet indse, at pensionskasserne alle er forbundet med de store finansielle finanskoncerner på den ene eller anden måde, og overordnet har ingen lyst til at være ”uvenner” med de andre.

Det skal dog siges, at flere pensionskasser har givet udtryk for, at de gerne vil være med, hvis andre også vil. Ingen vil dog lægge navn til at være den første. Det tolker vi som en accept af, at vores forretningsmodel har sin berettigelse. Det er næsten ikke til at holde ud, at der måske bare skal et enkelt tilsagn til, før de andre også kommer ud af busken, men at ingen åbenbart tør tage det første skridt.

Vi har også sendt flere ansøgninger til Realdania, hvis formue på 22 milliarder kroner er skabt af boligejerne, og som nu bliver brugt til forskellige formål, som en lille gruppe privilegere, har besluttet er gode. Etablering af en ny kundeejet kreditforening, hører desværre ikke ind under den beslutning.

Billedet ovenfor er alene brugt for at sætte tingene lidt i relief. Vi har bedt Realdania om at deltage som investor i næste skridt, men blev afvist, med henvisning til at formålet ikke indgik i Realdanias investeringsstrategi, som tilsyneladende er at investere med høj risiko. I 2018 blev det så til et negativt afkast. Ja vi ved godt, at der altid er dårlige investeringsår, og at meget måske allerede er tjent ind igen, men vi er bare nødt til at vise vores bitterhed over, at der ikke er plads til den forholdsvise lille investering, som vi beder om, når man tænker på, hvem der oprindeligt har bygget formuen op.

BRF Fonden, med en formue på 7-8 milliarder kroner, er oprindeligt baseret på indbetalinger fra boligejere siden 1959, så dem har vi også spurgt om en investering. Denne fond ejede oprindelig BRF Kredit, som i 2014 blev solgt til Jyske Bank. Banken betalte fonden med aktier i Jyske Bank og 100 millioner kroner kontant. Samtidig blev fondens formål ændret til at den skulle drive realkreditvirksomhed via delejerskab af Jyske Bank, men også med mulighed for f.eks. at investere i Boligejernes RK. Det sidste ønsker fonden ikke, med henvisning til, at det jo ville være at hjælpe en konkurrent til banken. Det forstår vi egentlig godt, men vi kan alligevel ikke lade være med at tænke på, at hvis fonden reelt kun vil investere i Jyske Bank, så har banken i virkeligheden købt BRF Kredit for fondens egne penge. Det er smart. Ret smart faktisk.

Hvordan kommer vi så videre? For vi skal videre, og vi vil ikke bare give op. Vi fortsætter med at jagte investorer i det tempo, som vi har tiden til, og derudover er vi ved at undersøge, om man kan sikre boligejerne billigere realkreditlån på andre måder end ved at etablere en ny meget kapitalkrævende kreditforening. Vi er også i tæt kontakt med flere politiske partier, som deler vores ønsker om øget konkurrence på realkreditlån. Det arbejde er desværre bare gået helt i stå. På Christiansborg er valgkampen gået i gang, og vi må bare erkende at realkreditlån ikke sælger lige så mange billetter som skat, varme hænder og pensionsalder.

Hvis du har gode forslag, eller kan formidle kontakt til en ”pengemand/dame” hører vi gerne fra dig.